Mensen in opstand
Burgers kwamen in opstand tegen stadhouder prins Willem V. Deze burgers noemden zichzelf patriotten. Ze vonden dat de stadhouder en de regenten te veel macht hadden. In 1787 proberen ze stadhouder prins Willem V te verdrijven. De opstand mislukte omdat de koning van Pruisen ingreep (hij was de zwager van de stadhouder).
1795 het lukt wel
De patriotten hadden in 1795 gevraagd of de Fransen de Revolutie wouden binnen trekken.
Dit was eigenlijk het begin van de Bataafse Revolutie. Stadhouder prins Willem V vluchtte naar Engeland. Het bestuur van de patriotten werkte samen met Frankrijk. Er veranderde veel in de Bataafse Revolutie. De geestelijke en adel werden afgeschaft, nu was iedereen gelijk voor de wet en iedereen had nou gelijke kans voor belangrijke functies in het bestuur.
Franse koning in Nederland
Omdat Napoleon steeds meer macht wilde in Europa zetten hij in verschillende landen familieleden op de troon. Napoleon zette in 1806 zijn broer, Lodewijk Napoleon, op de troon in Nederland.
Al snel vond Napoleon dat zijn broer hem te weinig hielp in de oorlog met Groot-Brittannië.
Groot-Brittannië was namelijk de grootste vijand van Napoleon en wilde dit land ook naar halen door alle handel te stoppen die gedreven werd met Groot-Brittannië. Voor Nederland was dit een groot nadeel omdat Nederland altijd veel geld verdiende aan de handel met Groot-Brittannië. Daarom trad Lodewijk Napoleon bijna niet op tegen smokkelhandel. Napoleon vond dat zijn broer zijn eigen koninkrijk boven die van Frankrijk zetten, daarom moest hij in 1810 afstand doen van de troon.
Nederland onderdeel van Frankrijk
Nederland was geen zelfstandig land meer. Hierdoor kwamen er weer veranderingen.
De handel met Engeland kwam stil te liggen. Mensen moesten zich nu registreren door hun achternaam en adres opgeven bij de burgerlijke stand (burgerlijke stand is een register waarin geboorte, huwelijk en overlijden word genoteerd). Op scholen moest Frans gegeven worden en Nederland moest steeds meer betalen voor de oorlogen die Napoleon voerden.
Zo ong. 28.000 Nederlanders moesten dienstplichtig soldaat in Franse dienst. Er kwam steeds meer verzet tegen wat Napoleon allemaal wilden. Doordat de aanval in Rusland niet gelukt was, was de macht van Napoleon verzwakt. In 1813 vertrokken de Fransen uit Nederland. De zoon van de laatste stadhouder Willen I werd nu koning van het Koninkrijk Der Nederlanden. Nederland was nu ook geen republiek meer.
Bataafse Revolutie
![]() | ![]() |
---|---|
![]() | ![]() |
![]() |